Total Pageviews

Friday, 28 November 2014

Simple tapi payah




Bila dengar mesti rasa nak ikut sekali
Bila dengar mesti kepala rasa nak ke kiri ke kanan
Bila dengar mesti senyum tak kering gusi

Simple.

Dengar lagu je boleh berzikir
tapi

Payah.

Payah apa?

Payah lee nak hayati, feel, deep,,, 
(terasa sekali)

Okay tu macam jauh sangat,
I mean macam aku sendri pun susah nak hayati
Susah nak menangis dengan hanya ucapkan kalimah kalimah Allah
Susah nak rsa betul betul
Susah nak capai, bagai mengapai bintang di langit
=='
Tapi inshaaAllah satu hari nanti,
Kita semua dapat rasa tu,
((senyum))

so pergi yang simple sikit

Payah.

Payah apa? 
((Rewind balik))

hehe

Payah lah nak basahkan lidah dengan perkataan,

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ

mahupun,

سُبْحَانَ اللهِ

atau,

اللهُ اَكْبَر

dan lain lain.........................
((sebak sejenak))

zikir lah kejap :)


Kita tahu benda tu simple.....
tapi still payah kan.

Masa lapang je kita buka ig twitter facbook utiub
Masa lapang je nak reply whatsapp
Masa lapang je nak selfie
Masa lapang je tgok tv
sebab tu takda masa nak basahkan lidah.

Hidup kita semakin antisosial, campak sensorang pun okay
asal ada tenet

((rasa macam kena baling dengan meja))
Aku tahu sebab aku yang buat
Aku tahu sebab aku yang tukang laku
Aku tahu sebab tu semua yang aku buat masa lapang aku....

Harap lepas post ni aku taubat sikit..

Peringatan lah sesama kita :)

Assalamualaikum~

لا إله إلا الله محمد رسول الله
tiada tuhan yang berhak dan layak disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah yang tidak ada sekutu bagi-Nya dan bahawa nabi Muhammad adalah hamba dan pesuruh Allah.

El Zahra

Tuesday, 7 October 2014

PICTURE POST

A DAY TO REMEBER

3RD OCTOBER 2014

AFTER LAST PAPER (CHEM091) (FOUNDATION SCIENCE)

ALL THE PICTURE WERE CAPTURED IN SUSHI KING SETIA CITY MALL
WE ARE HAVING A HEAVY LUNCH TOGETHER, AND YEAH WE ARE HAVING MENTAL BREAKDOWN THERE ><"
THE FOOD

SAKINAH

TAJ MAHAL

MAZLIANA

AIMIE ZAFIRAH

AYSHAH SARIFF


NOW PROCEED TO SHOPPING~~

MAAFKAN PATIK, HEHE. INI DINAMAKAN AKSI PERASAN TAK TAHU MALU =="
harap budak bawah lapan belas dapat bimbingan orang dewasa
jangan tiru aksi ni di rumah

WHATS NEXT??
STILL WITH THE gambar gambar~
*siapa suruh bukak link ni*
*ni link org perasan*
*ni link dak dak R2703*
*post kali ni malas berfalsafah*
*post kalini menunjukkan diriku yang sebenar* CEWAH!



BURUK YA AMAT SUSUNAN GAMBAR =='
MINTA MAAF
SAYA BUTA IT:'(

okay last please last



the fact is I miss all the people in the picture, I love you guys so much. Thank you for being a great awesome and kind housemate, I'm glad to have all of you in my life, you have coloured my life with rainbows, thank you girls

*XOXO*
hugs and kiss

Thursday, 10 July 2014

Bulan Ganjaran



Assalamualaikum,

Salam Ramadhan ke 13
sesi kedua bagi Ramdahan pada tahun ini :)

Ramadhan kali ini okay laa sebab tahun pertama dekat University and sambut Ramadhan dengan kawan kawan baru,

Mula-mula sedikit awkward kerana jadual sebenarnya agak pack untuk bulan puasa ni dan tidak ada sekelumit belas kasihan pun kepada kami untuk rehat mahupun bersenang lenang sikit di bulan ni *nanges*, nak buat macam mana dah nasib badan. Siapa suruhkau amik asasi, ini laa padahnyaaaa.

Kalau dulu, bangun pagi sahur kat DM (dengan mata tertutup dan seluar mickey mouse atau seluar bungabunga) lepastu boleh naik balik sambung tido sambil tunggu turn  mandi atau turn iron baju sekolah. Lepas siap semua benda boleh siap siap pergi surau, dan baca Al-Quran (sebab aim nak khatam masa Ramadhan).

Tapi sekarang, bangun bangun pagi dah pukul 6. Melepas sahur~ lepas bangun subuh, solat lipat lipat telekung dah sibuk bukak buka *assignment belambak tak siap* paling tak pun, sibuk carik selimut nak selubung badan sebab mengantuk tak cukup tido. Sebab apa jadi macam ni? Sebab takda semangat daa nak turun surau, takda effort dah semua nak khatam quran *tunduk*

suruau bahagian belakang (wing kiri port aku)
Kalau dulu, waktu rehat semua orang pusu pusu ajak solat dhuha kat surau sesama, nanti lepas dhuha semua serbu dinding sebab dekat wing kiri surau ada satu dinding ni ada tampal doa solat sunat dhuha (tak tahu wujud lagi ke tak sekarang) lepastu semua berpusu ambik quran baca..... Ya Allah rindunyaaa. s e b a k

Tapi sekarang, susah nak cari waktu terluang untuk carik waktu untuk buat semua tu. sebab gap kelas semua sibuk revise untuk next subjek. surau pulak nuuunnnnnn jauhke sana woi. hahahahhaha kay nampak tak aku try bagi alasan? kayy tahu obpius.



Kalau dulu, waktu zuhur waktu habis kelas semua berpusu solat jemaah kat surau. Lepastu baca quran jap (mesti baca even satu page sebab semua orang sekeliling kau baca Quran) mesti kau rasa macam aaaa aaaaammmmm baca ah kejap. memang mula-mula kau buat sebab tiru orang, tapi nanti kau akan dapat rasa ketenangan bila baca Quran~ haa sentap kan? hahah tapi lepas solat tu semua berlimpangan tido~ itu paling nikmat :D (F)

Tapi sekarang, waktu zuhur solat jee yang sempat buat sebab gap kelas pendek. tapi tapi... alhamdulillah ada jugak selalu jemaah wanita buat jemaah so that ada laa jugak rasa nikmat hidup berkomuniti ni kaann :)

Palam FTW (F)

so sampai sini dulu perjalanan ramadhan.
nanti yang part bawah bawah sambung next post inshaaAllah.

video kat atas tu nak kita sedar yang,

sebenarnya kita sangat beruntung sebab segala cerita dari atas takda sikit pun pasal bom ke meriam ke apa kan? Banding kan diri kita dengan rakyat di PAlestin tuu.
Bagaimana dorang hadapi Ramadhan al- Mubarak, dan macam mana agaknya dorang punya perubahan dulu dan sekarang punya ramadhan kan? s e b a k.......



Wednesday, 18 June 2014

Sahabat

Sekarang ni dekat Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam pada 180062014 1828
Atas kerusi roomate, Taj Mahal.
Depan laptop yang bersambungkan wayar LAN.
Melihat keindahan ciptaan Allah dari bilik,


Beza kehidupan kat sini,
serius tak tipu, takda siapa kesah pasal hidup kau, kau tak nak sembahyang? suka hati kau. Kau nak freehair? Takda siapa kesah. Kau nak ponteng kelas? Takda siapa endah. Kau nak pakai sexy? Rezeki lah......

Tapi,

Semua tu boleh kita elak, kalau kita dah tetapkan iman kita dan tetapkan minda kita yang kat mana pun kita pergi,
"Allah sentiasa perhati kita"

Memang bukan mudah nak dapatkan sampai tahap tu, sebabtu lah kita kena ada sahabat,
Orang selalu kata,
Kawan biar beribu, musuh biar satu

yang beribu tu kawan, yang sahabat tu sukar yang carik tu.

Konsep dia macam ni lah, kau boleh berkawan dengan semua orang, boleh bergaul dengan segala jenis manusia kat muka bumi Allah ni, boleh bergurau dengan membe, tapi tak semua kawan kita kesah pasal kita kat akhirat kelak.

Sebbtu orang selalu cakap, sahabat ni susah nak cari,
sebab sahabat akan bantu kita bukan je kat dunia ni, tapi akan bantu selamat kan kita kat akhirat kelak.

Bukan nak cakap apa, mula-mula mmg sedikit terkejut lah bila aku tak dengar azan pun dari bilik aku, aku tak tahu satu apa pun aktiviti keagaamaan kat sini, even malam Nifsu Syaaban pun takda bacaan Yassin yang buat padahal dah terang terang malam Jumaat. Hari Jumaat pun, kalau laki nak ponteng solat Jumaat kemain senang, sebab dorang kena daki tangga setinggi batu caves tu. Setiap kali waktu solat pulak, perempuan mmg tak kan ada jemaah wanita kecuali kalau ada senior suruh tapi dengan keadaan surau yang kecil mmg agak membataskan sedikit untuk kami berjemaah. Kalau dulu, setiap waktu kau boleh sembahyang jemaah tapi kau dok lewat lewat kan? Kat sini, seminggu sekali nak dapat solat jemaah pun susah. Betapa bezanya kehidupan University lifestyle ni.Sebbtulah kalau tak kuat iman, memang ramai terbabas dari jalan yang benar ni.

Sebabtu, kat sini, kita perukan jugak orang untuk membimbing kita, manusia ni kan mudah lupa, mudah terpedaya, mudah leka. Sebabtu kena cari sahabat. Kalau ada masalah boleh lah share, takda kita nak salahkan takdir dan ketentuan. Act, sebenarnya nak cakap, rindu nk sekolah. Rindu nak rasa balik suasana dikawal dan dipantau. Kat sini bebas sangat. Sangat sangat sangat. haish, tak tahu nak suarakan macam mana dan apa yang tengah rasa sekarang ni. Maybe masih terkejut kot dengan keadaan kat sini. So kena banyakkan berdoa supaya aku sentiasa di jalan yang lurus kat sini.


Aku pun masih mencari, sahabat yang sukar dimiliki.

Tapi,
Alhamdulillah kat sini aku dapat housemate yang baik, yang tak tinggal solat dan roomate yang selalu share cerita pengajaran kat aku.Itu yang paling kena bersyukur, sebab dorang nilah orang yang paling hampir dengan aku, yang akan pantau aku yang akan seniasa bersama aku. Doakan lah kami supaya kami menjadi muslimah yang baik dan pelajar yang cemerlang.


Updated about Palam........

Wednesday, 28 May 2014

Terlepas Suatu Peluang



Sila play video untuk turn on the MOOD ;)
Assalamualaikum~~

Baca tajuk post kali ni berulang kali.

Bukan nak buat mood sedih atau happy atau meratap atau kecewa tapi sebenarnya nak suarakan suatu kekesalan pada diri. Peritnya rasa kehilangan, kesalnya dengan keadaan diri.
*tunduk*

percayalah wahai hati :)

Bulan lima bukan nak kata apa lah, bulan yang penuh berharap, bulan yang penuh berusaha, bulan yang menentu segala masa depan aku.

hahahahaha asal macam serius sangat aku ni =='

Sebenarnya, ada dua benda yang nak sangat aku capai dalam bulan ni.

PERTAMA:
Lulus Lesen
(memandangkan dah banyak jam aku belajar sampai naik segan semua kat tempat lesen tu dah kenal aku sebab tak pandai pandai bawak kereta)

KEDUA:
Dapat Biasiswa MARA
                                                                            (sebab ni je satu satunya cara aku dapat belajar secara                                                                             percuma lagi gratis)

Haa pentingkan dua benda tu?!! Ini pasal masa depan bro, kalau gua takde lesen macam mana nak bawak ma gua kalau sakit pergi hospital? (yang positifnya) even ada banyak benda negatif lain yang aku rasa yang aku lebih cenderung nak buat lepas dapat lesen. hew hew *garugaru kepala* .

Pasal MARA ni pulak, bila lagi lah nak rasa naik belon pergi obersea kalau takdapat biasiswa ni kan, kalau aku kaya senang lee. Teringin gilaa lahai nak pergi UK ke US ke. Paling teringin pergi Venice. Cantik dia yaaa ampunnnnn memang senang citer speechless lah bila tengok. Tak percaya? Tak? Tak? *lihat bawah*

ini namanya makhluk Tuhan paling sexy. hahaha

 So macam kebiasaan hamba Allah yang lain, kalau nak kan sesuatu barulah nak doa sungguh sungguh, baru nak ingat Tuhan barulah tahu waktu mustajab doa, barulah terkedek kedek hafal niat solat dhuha.
okay okay maaf kerana keterlaluan --'
(susun 10 jari macam nak sambut awi waya tuu~)

Tapi, malangnya kedua dua impian lagi imaginasi aku *cara sebut macam Spongebob* tidak dapat menjadi kenyataan dan tidak dapat digapai, Bunyi macam cerita sedih kan? hahah sebenarnya bukan sedih yang nak dicerita kat sini, Tapi suara kekesalan yang aku rasa ni :(


Kesal dengan diri sendiri sebab tak dapat istiqamah apa yang dah buat kat Sabda dulu,
Kesal sebab susah nak dapat kemanisan solat sunat,
Kesal sebab susah nak dapat keikhlasan baca Quran,
Kesal sebab susah nak dapat kesungguhan dalam berdoa.

Ya, mungkin aku dah sedikit lupa diri.
Leka dengan nikmat yang Allah kasi, sebabtu lah apa yang aku nak dan aku harap bulan ni tak dapat.
Betul kata orang, 
manusia mudah lupa
lupa bila diberi nikmat yang mencurah

Okay, mungkin ni boleh jadi peringatan kecil untuk siapa yang dah mula rasa macam aku rasa, tak semestinya berubah tu terus kepada sesuatu yang drastik, tapi dalam diri kita macam dapat rasa sesuatu bila kita tak dapat apa yang kita nak dan kenapa agaknya Allah lencongkan sedikit hal itu kepada kita. Buka mata kita supaya tidak menjadi kekesalan yang melampau yang menyelubungi diri. 

Bapaklah ayat Cha! hahaha *lap peluh sebab macam tak percaya aku taip tu, FUUHH~*

Peringatan terakhir, tolong lah tekan minyak banyak sikit kalau nak lepas bukit time jpj, confirm tak terundur ke belakang seperti aku. hahahaha okay cajos. Terima kasih diucapkan kepada Shahizan Azmi kerana video di atas yang telah diperkenalkan kepada aku secara tidak langsung. Boleh lee tenangkan kepala kusut tu.

masa Ilmu Studio dulu pun rasa macam dah masuk U dah :D

Salam masuk alam Univeristy dari Ayshah!

Semoga dapat menjadi orang yang lebih baik disana dan dan dan dpat istiqamah kan balik segalanya yang pernah aku buat kat Sabda dulu.
aamiin ya rabbal aalamiin 






Tuesday, 22 April 2014

Tak Terucap....


Kadang kadang, Kita menangis untuk melepaskan kesedihan kelukaan kekecewaan kepedihan. 
Sebab tak dapat kecapi apa yang kita nak, 
Tapi sebenarnya keinginan itu lebih kepada kebahagiaan di dunia. 

Kerana dunia pada masa ini penuh dengan pancaroba.


Kita kena sedar,
Tak salah menangis,
Tak salah keluarkan airmata,
Sebab kadang-kdang nilai airmati tu boleh jadi nilai yang sangat tinggi,
Kalau tak dapat luahkan,

Menangislah,

Sebab ada benda yang kadang kadang ada benda yang,


tak terucap.......

Friday, 4 April 2014

Selangkah ke dunia baru


BARU.
NEW.

Macam mana nak cakap ek.
emmmmm *kuis kuis kaki kat tanah*

Lepas result SPM keluar, semua orang kelam kabut nak apply scholarship, pilih U, pilih course, pilih laptop baru, pilih jam, pilih rumah, pilih calon suami........
k tak main main jep yang last tu. haha

Act semua benda ni sangat lah tak familiar untuk dak dak buta IT macam ai ni *kesat airmata*
Semuanya baru, semuanya nak new. Semuanya memerlukan langkah ke hadapan.
Dalam mengatur semua ni, cukup bersediakah aku?
Dah bersedia ke iman senipis kulit bawang ni nak menghadapi dunia luar tanpa pantauan, peraturan dan penuh dengan hiburan tu?

Ya Allah, cepatnya masa berlalu, takutnya aku nak melangkah ke dunia baru tu.
Kuatkanlah iman ku Ya Allah, berikan lah kawan kawan yang baik buatku Ya Rab, bantulah aku untuk membuat keputusan terbaik bagi masa depanku Ya Rahman.
*tunduk*

kadang kadang benda ini bagus, macam bila dah masuk dunia baru ni boleh dah dapat kawan baru, tenaga pengajar baru, secara automatika nya dapat lah tambah kenalan~ *jadi lah famaous seperti anna khayalan atau megat AD sikit kan bila masuk U ni hek hek* itu bagusnya. Mesti kita pun kena jadi lebih matang kan, kenalah berubah mengkut persekitaran. Masalahnya, persekitaran kita tu baik ke idok?

Basically people will judge you by outside looks especially by judging your friends, because they are the best reflection of yourself.
ayshah sariff

Bukan nk kata apa, tapi dah memang tabiat semua orang nak judge orang kan. Tak semua orang kenal kita, jadi paling mudah lagi simple nak kenal kita dari kawan kita lah, kalau kita kawan dengan orang baik, paling tak pun ada lah sekelumit benda baik orang akan fikir tentang. Even benda yg dorg fikir tu hanya 0.00289% tapi still tu benda baik kan. Kalau kita kawan dengan orang yg nakal, takpasal pasal kita sekali kena cop nakal.

CONTOH

*kau kenal Kiah yang sexy tu? Alah yang selalu pakai baju tak berlengan tu, dia selalu keluar malammalam! Emm, dia tu senang cerita kawan baik dengan Ayshah sebelah rumah makcik jual aiskrim Malaysia tu!*
eh eh amboii tak pasal pasal nama kita pun up sekali kan.
Bukan nak kata jangan kawan dengan orang takbaik, tapi orang cerminkan kita menggunakan kawan kita. Lagipun kita ni mudah terpengaruh, nak nak pulak benda jahat, haish kemain senang.

Sebabtu, lebih baik carik kawan yang ikhlas kawan dengan kita sbb diri kita, jadi dorang boleh protect kita sayang kita dan yang paling penting, boleh mendoakan kita bila kita tiada nanti.
*background muzik sedih*


Jadi, lepasni kalau kita nak berdoa, jangan lah asyik mendoakan kejayaan kita sorang je. Ingatlah orang tepi kiri kanan atas bawah dalam mall luar mall sebelah rumah semua. Bukan susah pun nak berdoa, tadah tangan ikhlaskan hati dan doa dengan sepenuh jiwa.

Kenapa benda ni penting?

kalau takda kawan kita harini, mungkin kita takkan jadi diri kita yang sekarang, sebab sebenarnya separuh daripada apa apa keputusan yang kita ambil, kita fikir kawan dulu.

Semoga dunia baru aku lepasni menjadi lebih baik dan dapat kawan macam yang sekarang, yang boleh tarbiah aku yang boleh nasihat kan aku dan boleh mendoakan aku bila aku takda nanti.


Ya Allah,
Kau luruskanlah dan mudahkanlah jalan ku selepas ini.
ih di nos' si ra tol mustaqim
guide us on the straight path
al fatihah ayat 6

Sesungguhnya Kau Maha mengetahui apa yang terbaik buatku.
*senyum*