Total Pageviews

Wednesday, 12 March 2014

Malaysia Hari Ini Versi Blog

Mengambil kesempatan dalam kesempitan

Satu dunia tengah kecoh pasal MH370, termasuk persatuan bibik bibik Indonesia, warga buruh Nepal, pak guard Bangla dan lain lain kewarganegaraan kat Malaysia ni. EH?

Hal ini melibatkan banyak negara,
Jadi,
apa
status
Malaysia
sekarang?
emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,


sudah tiba masanya semua orang buka mata, dan melihat dengan mata hati.
kenapa.
Allah datangkan musibah pada Malaysia yang terkenal dengan status negara Islam yang aman.

FLASHBACK


Mula-mula kecoh pasal Lahad Datu. emmmm lama sangat nak flash back tu. so pergi yang hampir sikit... Tahun 2014.
Tahun 2014 ni tahun visit Malaysia tapi banyak benda dah jadi even baru bulan 3 *gosh dah bulan tiga dah! Result SPM wei!* okay, maaf. Back to the topic, start dengan masalah politik, pembangkang menang lah apa lah, sampai tercetus hal takda air kat selangor. *aku duduk selangor jugak =='*
takda air ni ada kaitan jugak dgn krisis kemarau, maksudnya hujan tak turun, maksudnya Allah dah lama tak turunkan rahmat kat Malaysia, maksudnya maksudnya maksudnya maksudnya maksudnyaaaaaaaaaa.........................
bukan kah itu juga satu ujian dari Allah untuk Malaysia?

terkini, ujian MH370. persoalan demi persoalan yang terlintas di fikiran rakyat sekarang ini.
ke mana hilang nya pesawat tu, bagaimana hilang, apakah keadaan kalian.
semua masih menjadi persoalan, masih binggung masih tertunggu masih menharap tapi disebalik semua ini mungkin terdapat 1001 hikmah kerana hanya Allah SWT Mengetahui apakah kesudahan dan pengakhiran disebalik semua kejadian ini............
TAPI

cuba scroll atas balik, carik subtopik post ni.
masih ada golongan yang mengambil kesempatan dalam kesempitan.
ada yang masih ingin popular dengan menjadi vise versa dari org lain, so that semua perasan kehadiran golongan ini.

contohnya
semua orang sedih dengan kejadian pesawat MH370 tiba tiba ada seorang ni dok marah marah sbb asyik trending hashtag MH370 ni, dah tak pasal pasal semua org tweet pasal dia. Sempat lah femes lima minit even tak trending pun kan tapi biarlah, puaskanlah nafsu golongan orang macamni kerana mungkin ini adalah mainan gelak ketawa bagi mereka.

Itu kira boleh dipertimbangkan lagi, tapi hal yang menipu tu......emmmmmmmm.......

lihat renung baca, lepastu mesti sentap kan?kan? haha

sudahlah, tak baik bash org kan. so lets proceed!
mungkin, hikmah kehilangan yang dapat kita lihat sekarang,
betapa besatunya rakyat mendoakan pesawat ni.
betapa dekatnya umat Islam dgn Allah setelah kejadian ini.
betapa pentingnya doa dalam kehidupan.
betapa pentingnya bertawakal atas segala satu kejadian.

Jadi, apa kesimpulannya sekarang, jadilah matang sikit dengan perkara macam ni, cukuplah krisis yang terjadi menjadikan status Malaysia kurang baik. Jika terus macam rakyat Malaysia, bila lah anak Melayu nak maju.
Jangan lah persendakan apa yang telah tercatat di Luh Mahfuz. Teruskanlah berdoa, teruskanlah usaha teruskanlah ikhtiar dan teruskanlah tawakal. Semoga Allah memakbulkan apa yang terbuku di lubuk kecil hati kita.
Last,
#PrayForMH370 #DoaUntukMH370
because the power of Duas has no limits.


Jika di langit, turunkanlah ya Rab,
Jika di laut, timbulkanlah ya Rahman,
Jika di daratan, tunjukkanlah ya Rahim.

aamiin ya rabbal aa lamiin

1 comment: